HINIS ŞEKER FASULYESİ

fasulye

İlçede 200 hanenin ana geçim kaynağını oluşturan, Hınıs Şeker Fasulyesi,  1700 dekarlık alanda yetiştirilerek, yılda 350 tonluk üretim gerçekleştiriliyor.

Mayıs sonu ve haziran ayın başında ekilen fasulyeler, eylül sonu ve ekim ayı başlarında hasat ediliyor.  İlçe Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce ekiminden, sulanmasına,  hastalık ve zararlılarla mücadele ve hasada kadar çiftçilere her konuda teknik destek verilmektedir.

HINIS ŞEKER FASULYESİNİN ÖZELLİKLERİ ;

1.  Hınıs İlçesine özgü tarla bitkilerinden oluşu,

2.  Pişirme süresinin kısalığı, Düdüklüde 15 dakika kısa sürede pişmesi,

3.  Pişirilince kabuk atmaması,

4.  Lezzet ve aromasının çok iyi oluşu,

5.  Yendiğinde mide şişkinliğini  yapmaması,

6.  Gaz oranının yok denecek kadar az oluşu gibi.. özellikleriyle diğer fasulye türlerinden ayrılan Hınıs Şeker Fasulyesinin tescilinin yapılmasıyla gen kaynaklarının korunmasının yanında gerek ilçe gerekse ülke çapında yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması aile ve ülke ekonomisine katkı yapılması amaçlanmaktadır.